1. Q1प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: The atmosphere is heated more by incoming solar radiation than by terrestrial radiation. Statement-II: Carbon dioxide and other greenhouse gases in the atmosphere are good absorbers of long wave radiation. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct

  2. Q2प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Thickness of the troposphere at the equator is much greater as compared to poles. Statement-II: At the equator, heat is transported to great heights by strong convectional currents. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I

  3. Q3प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Pyroclastic debris 2. Ash and dust 3. Nitrogen compounds 4. Sulphur compounds How many of the above are products of volcanic eruptions?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) All four

  4. Q4प्रश्न खोलें

    Which of the following is/are correct inference/inferences from isothermal maps in the month of January? 1. The isotherms deviate to the north over the ocean and to the south over the continent. 2. The presence of cold ocean currents, Gulf Stream and North Atlantic Drift make the North Atlantic Ocean colder and the isotherms bend towards the north. Select the answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 only

  5. Q5प्रश्न खोलें

    Which of the following countries are well known as the two largest cocoa producers in the world?

    1. Algeria and Morocco
    2. Botswana and Namibia
    3. Cote d'Ivoire and Ghana
    4. Madagascar and Mozambique
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Cote d'Ivoire and Ghana

  6. Q6प्रश्न खोलें

    With reference to the Himalayan rivers joining the Ganga downstream of Prayagraj from West to East, which one of the following sequences is correct?

    1. Ghaghara - Gomati - Gandak - Kosi
    2. Gomati - Ghaghara - Gandak - Kosi
    3. Ghaghara - Gomati - Kosi - Gandak
    4. Gomati - Ghaghara - Kosi - Gandak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Gomati - Ghaghara - Gandak - Kosi

  7. Q7प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Rainfall is one of the reasons for weathering of rocks. Statement-II: Rain water contains carbon dioxide in solution. Statement-III: Rain water contains atmospheric oxygen. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-II and Statement-III are correct and both of them explain Statement-I
    2. Both Statement-II and Statement-III are correct, but only one of them explains Statement-I
    3. Only one of the Statements II and III is correct and that explains Statement-I
    4. Neither Statement-II nor Statement-III is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-II and Statement-III are correct and both of them explain Statement-I

  8. Q8प्रश्न खोलें

    Consider the following countries: 1. Finland 2. Germany 3. Norway 4. Russia How many of the above countries have a border with the North Sea?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  9. Q9प्रश्न खोलें

    Consider the following information: Waterfall - Region - River 1. Dhuandhar - Malwa - Narmada 2. Hundru - Chota Nagpur - Subarnarekha 3. Gersoppa - Western Ghats - Netravati In how many of the above rows is the given information correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Only one

  10. Q10प्रश्न खोलें

    Consider the following information: Region - Name of the mountain range - Type of mountain 1. Central Asia - Vosges - Fold mountain 2. Europe - Alps - Block (Rift) mountain 3. North America - Appalachian - Fold mountain 4. South America - Andes - Fold mountain In how many of the above rows is the given information correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  11. Q11प्रश्न खोलें

    Consider the following airports: 1. Donyi Polo Airport 2. Kushinagar International Airport 3. Vijayawada International Airport In the recent past, which of the above have been constructed as Greenfield projects?

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 and 2 only

  12. Q12प्रश्न खोलें

    With reference to "water vapour", which of the following statements is/are correct? 1. It is a gas, the amount of which decreases with altitude. 2. Its percentage is maximum at the poles. Select the answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 only

  13. Q13प्रश्न खोलें

    Consider the following description: 1. Annual and daily range of temperatures is low. 2. Precipitation occurs throughout the year. 3. Precipitation varies between 50 cm - 250 cm. What is this type of climate?

    1. Equatorial climate
    2. China type climate
    3. Humid subtropical climate
    4. Marine West coast climate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Marine West coast climate

  14. Q14प्रश्न खोलें

    With reference to "Coriolis force", which of the following statements is/are correct? 1. It increases with increase in wind velocity. 2. It is maximum at the poles and is absent at the equator. Select the answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Both 1 and 2

  15. Q15प्रश्न खोलें

    On June 21 every year, which of the following latitude(s) experience(s) a sunlight of more than 12 hours? 1. Equator 2. Tropic of Cancer 3. Tropic of Capricorn 4. Arctic Circle Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. 3 and 4
    4. 2 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 2 and 4

  16. Q16प्रश्न खोलें

    One of the following regions has the world's largest tropical peat-land, which holds about three years worth of the global carbon emissions from fossil fuels; and the possible destruction of which can exert detrimental effect on the global climate. Which one of the following denotes that region?

    1. Amazon Basin
    2. Congo Basin
    3. Kikori Basin
    4. Rio de la Plata Basin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Congo Basin

  17. Q17प्रश्न खोलें

    With reference to perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances (PFAS) that are used in making many consumer products, consider the following statements: 1. PFAS are found to be widespread in drinking water, food and food packaging materials. 2. PFAS are not easily degraded in the environment. 3. Persistent exposure to PFAS can lead to bioaccumulation in animal bodies. Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  18. Q18प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Carabid beetles 2. Centipedes 3. Flies 4. Termites 5. Wasps Parasitoid species are found in how many of the above kind of organisms?

    1. Only two
    2. Only three
    3. Only four
    4. All five
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Only two

  19. Q19प्रश्न खोलें

    Consider the following plants: 1. Groundnut 2. Horse-gram 3. Soybean How many of the above belong to the pea family?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) All three

  20. Q20प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: The Indian Flying Fox is placed under the "vermin" category in the Wild Life (Protection) Act, 1972. Statement-II: The Indian Flying Fox feeds on the blood of other animals. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect

  21. Q21प्रश्न खोलें

    The organisms "Cicada, Froghopper and Pond skater" are:

    1. Birds
    2. Fish
    3. Insects
    4. Reptiles
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Insects

  22. Q22प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Many chewing gums found in the market are considered a source of environmental pollution. Statement-II: Many chewing gums contain plastic as gum base. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I

  23. Q23प्रश्न खोलें

    Consider the following pairs: Country - Animal found in its natural habitat 1. Brazil - Indri 2. Indonesia - Elk 3. Madagascar - Bonobo How many of the pairs given above are correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) None

  24. Q24प्रश्न खोलें

    Consider the following statements regarding World Toilet Organization: 1. It is one of the agencies of the United Nations. 2. World Toilet Summit, World Toilet Day and World Toilet College are the initiatives of this organization, to inspire action to tackle the global sanitation crisis. 3. The main focus of its function is to grant funds to the least developed countries and developing countries to achieve the end of open defecation. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 2 only
    2. 3 only
    3. 1 and 2
    4. 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 2 only

  25. Q25प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. Lions do not have a particular breeding season. 2. Unlike most other big cats, cheetahs do not roar. 3. Unlike male lions, male leopards do not proclaim their territory by scent marking. Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 and 2 only

  26. Q26प्रश्न खोलें

    Which one of the following is the correct description of "100 Million Farmers"?

    1. It is a platform for accelerating the transition towards food and water systems that are net-zero (carbon), nature-positive and that aims to increase farmer resilience.
    2. It is an international alliance and a network of individuals and farming organisations interested in supporting and strengthening the development of the organic animal husbandry.
    3. It is a digital platform fully integrated with service providers and built on block-chain, which lets buyers, sellers and third parties trade fertilizers quickly and securely.
    4. It is a platform with the mission of encouraging the farmers to form Farmer Product Organisations or Agribusiness Consortiums, thus facilitating the access to global open markets to sell their products.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) It is a platform for accelerating the transition towards food and water systems that are net-zero (carbon), nature-positive and that aims to increase farmer resilience.

  27. Q27प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Battery storage 2. Biomass generators 3. Fuel cells 4. Rooftop solar photovoltaic units How many of the above are considered "Distributed Energy Resources"?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) All four

  28. Q28प्रश्न खोलें

    Which one of the following trees shows a unique relationship with an insect that has co-evolved with it and that is the only insect that can pollinate this tree?

    1. Fig
    2. Mahua
    3. Sandalwood
    4. Silk cotton
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Fig

  29. Q29प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Butterflies 2. Fish 3. Frogs How many of the above have poisonous species among them?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) All three

  30. Q30प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Cashew 2. Papaya 3. Red sanders How many of the above trees are actually native trees of India?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Only one

  31. Q31प्रश्न खोलें

    With reference to radioisotope thermoelectric generators (RTGs), consider the following statements: 1. RTGs are miniature fission reactors. 2. RTGs are used for powering the onboard systems of spacecrafts. 3. RTGs can use Plutonium-238, which is a by-product of weapons development. Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 and 3 only

  32. Q32प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Giant stars live much longer than dwarf stars. Statement-II: Compared to dwarf stars, giant stars have a greater rate of nuclear reactions. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct

  33. Q33प्रश्न खोलें

    Which one of the following is synthesised in human body that dilates blood vessels and increases blood flow?

    1. Nitric oxide
    2. Nitrous oxide
    3. Nitrogen dioxide
    4. Nitrogen pentoxide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Nitric oxide

  34. Q34प्रश्न खोलें

    Consider the following activities: 1. Identification of narcotics on passengers at airports or in aircraft 2. Monitoring of precipitation 3. Tracking the migration of animals In how many of the above activities can the radars be used?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  35. Q35प्रश्न खोलें

    Consider the following aircraft: 1. Rafael 2. MiG-29 3. Tejas MK-1 How many of the above are considered fifth generation fighter aircraft?

    1. Only one
    2. Only two
    3. All three
    4. None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) None

  36. Q36प्रश्न खोलें

    In which of the following are hydrogels used? 1. Controlled drug delivery in patients 2. Mobile air-conditioning systems 3. Preparation of industrial lubricants Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 1 and 2 only
    3. 2 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  37. Q37प्रश्न खोलें

    Which one of the following is the exhaust pipe emission from Fuel Cell Electric Vehicles, powered by hydrogen?

    1. Hydrogen peroxide
    2. Hydronium
    3. Oxygen
    4. Water vapour
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Water vapour

  38. Q38प्रश्न खोलें

    Recently, the term "pumped-storage hydropower" is actually and appropriately discussed in the context of which one of the following?

    1. Irrigation of terraced crop fields
    2. Lift irrigation of cereal crops
    3. Long duration energy storage
    4. Rainwater harvesting system
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Long duration energy storage

  39. Q39प्रश्न खोलें

    "Membrane Bioreactors" are often discussed in the context of:

    1. Assisted reproductive technologies
    2. Drug delivery nanotechnologies
    3. Vaccine production technologies
    4. Wastewater treatment technologies
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Wastewater treatment technologies

  40. Q40प्रश्न खोलें

    With reference to the Indian economy, "Collateral Borrowing and Lending Obligations" are the instruments of:

    1. Bond market
    2. Forex market
    3. Money market
    4. Stock market
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Money market

  41. Q41प्रश्न खोलें

    The total fertility rate in an economy is defined as:

    1. the number of children born per 1000 people in the population in a year.
    2. the number of children born to a couple in their lifetime in a given population.
    3. the birth rate minus death rate.
    4. the average number of live births a woman would have by the end of her child-bearing age.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) the average number of live births a woman would have by the end of her child-bearing age.

  42. Q42प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. In India, Non-Banking Financial Companies can access the Liquidity Adjustment Facility window of the Reserve Bank of India. 2. In India, Foreign Institutional Investors can hold the Government Securities (G-Secs). 3. In India, Stock Exchanges can offer separate trading platform (Trading Platform) for debts. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 3 only
    3. 1, 2 and 3
    4. 2 and 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) 1, 2 and 3

  43. Q43प्रश्न खोलें

    In India, which of the following can trade in Corporate Bonds and Government Securities? 1. Insurance Companies 2. Pension Funds 3. Retail Investors Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  44. Q44प्रश्न खोलें

    Consider the following: 1. Exchange-Traded Fund (ETF) 2. Motor vehicle 3. Currency swap Which of the above is/are considered financial instrument(s)?

    1. 1 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1, 2 and 3
    4. 1 and 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1 and 3 only

  45. Q45प्रश्न खोलें

    With reference to the sectors of the Indian economy, consider the following pairs: Economic activity - Sector 1. Storage of agricultural produce - Secondary 2. Dairy farm - Primary 3. Mineral exploration - Tertiary 4. Weaving cloth - Secondary How many of the pairs given above are correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Only three

  46. Q46प्रश्न खोलें

    Consider the following materials: 1. Agricultural residues 2. Corn grain 3. Wastewater treatment sludge 4. Wood mill waste Which of the above can be used as feedstock for producing Sustainable Aviation Fuel?

    1. 1 and 2 only
    2. 3 and 4 only
    3. 1, 2, 3 and 4
    4. 1, 3 and 4 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) 1, 2, 3 and 4

  47. Q47प्रश्न खोलें

    With reference to physical capital in Indian economy, consider the following pairs: Items - Category 1. Farmer's plough - Working capital 2. Computer - Fixed capital 3. Yarn used by the weaver - Fixed capital 4. Petrol - Working capital How many of the above pairs are correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  48. Q48प्रश्न खोलें

    Which one of the following words/phrases is most appropriately used to denote "an interoperable network of 3D virtual worlds that can be accessed simultaneously by millions of users, who can exert property rights over virtual objects"?

    1. Big data analytics
    2. Cryptography
    3. Metaverse
    4. Virtual matrix
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Metaverse

  49. Q49प्रश्न खोलें

    With reference to the rule/rules imposed by the Reserve Bank of India while treating foreign banks, consider the following statements: 1. There is no minimum capital requirement for wholly owned subsidiary banks (Banking Subsidiaries) in India. 2. In India, for wholly owned subsidiary banks (Banking Subsidiaries), at least 50% of the board members should be Indian citizens. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  50. Q50प्रश्न खोलें

    With reference to Corporate Social Responsibility (CSR) rules in India, consider the following statements: 1. CSR rules specify that expenditures that benefit the company directly or its employees will not be considered as CSR activities. 2. CSR rules do not specify the minimum spending on CSR activities. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 only

  51. Q51प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: If the United States of America (USA) were to default on its debt, holders of US Treasury Bonds will not be able to exercise their claims to receive payment. Statement-II: The USA Government debt is not backed by any hard assets, but only by the faith of the Government. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I

  52. Q52प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Syndicated lending spreads the risk of borrower default across multiple lenders. Statement-II: The syndicated loan can be a fixed amount/lump sum of funds, but cannot be a credit line. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect

  53. Q53प्रश्न खोलें

    Consider the following statements in respect of the digital rupee: 1. It is a sovereign currency issued by the Reserve Bank of India (RBI) in alignment with its monetary policy. 2. It appears as a liability on the RBI's balance sheet. 3. It is insured against inflation by its very design. 4. It is freely convertible against commercial bank money and cash. Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 1 and 3 only
    3. 2 and 4 only
    4. 1, 2 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 4

  54. Q54प्रश्न खोलें

    With reference to ancient India, Gautama Buddha was generally known by which of the following epithets? 1. Nayaputta 2. Shakyamuni 3. Tathagata Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1, 2 and 3
    4. None of the above are epithets of Gautama Buddha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 and 3 only

  55. Q55प्रश्न खोलें

    Consider the following information: Archaeological Site - State - Description 1. Chandraketugarh - Odisha - Trading Port town 2. Inamgaon - Maharashtra - Chalcolithic site 3. Mangadu - Kerala - Megalithic site 4. Salihundam - Andhra Pradesh - Rock-cut cave shrines In which of the above rows is the given information correctly matched?

    1. 1 and 2
    2. 2 and 3
    3. 3 and 4
    4. 1 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 and 3

  56. Q56प्रश्न खोलें

    Who of the following rulers of medieval India gave permission to the Portuguese to build a fort at Bhatkal?

    1. Krishnadevaraya
    2. Narasimha Saluva
    3. Muhammad Shah III
    4. Yusuf Adil Shah
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Krishnadevaraya

  57. Q57प्रश्न खोलें

    With reference to revenue collection by Cornwallis, consider the following statements: 1. Under the Ryotwari Settlement of revenue collection, the peasants were exempted from revenue payment in case of bad harvests or natural calamities. 2. Under the Bengal Permanent Settlement, if the Zamindar failed to pay the revenue to the state on or before the fixed date, he would be removed from his Zamindari. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  58. Q58प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. There are no parables in the Upanishads. 2. The Upanishads were composed earlier than the Puranas. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  59. Q59प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. India is a member of the International Grains Council. 2. A country needs to be a member of the International Grains Council for exporting or importing rice and wheat. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 only

  60. Q60प्रश्न खोलें

    Which one of the following was the latest inclusion in the Intangible Cultural Heritage List of UNESCO?

    1. Chhau dance
    2. Durga puja
    3. Garba dance
    4. Kumbh mela
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Garba dance

  61. Q61प्रश्न खोलें

    Who was the Provisional President of the Constituent Assembly before Dr. Rajendra Prasad took over?

    1. C. Rajagopalachari
    2. Dr. B.R. Ambedkar
    3. T.T. Krishnamachari
    4. Dr. Sachchidananda Sinha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Dr. Sachchidananda Sinha

  62. Q62प्रश्न खोलें

    With reference to the Government of India Act, 1935, consider the following statements: 1. It provided for the establishment of an All India Federation based on the union of British Indian Provinces and Princely States. 2. Defence and Foreign Affairs were kept under the control of the federal legislature. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1 only

  63. Q63प्रश्न खोलें

    Which one of the following is a work attributed to playwright Bhasa?

    1. Kavyalankara
    2. Natyashastra
    3. Madhyama-vyayoga
    4. Mahabhashya
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Madhyama-vyayoga

  64. Q64प्रश्न खोलें

    Sanghabhuti, an Indian Buddhist monk, who travelled to China at the end of the fourth century AD, was the author of a commentary on:

    1. Prajnaparamita Sutra
    2. Visuddhimagga
    3. Sarvastivada Vinaya
    4. Lalitavistara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Sarvastivada Vinaya

  65. Q65प्रश्न खोलें

    Consider the following properties included in the World Heritage List released by UNESCO: 1. Shantiniketan 2. Rani-ki-Vav 3. Sacred Ensembles of the Hoysalas 4. Mahabodhi Temple Complex at Bodhgaya How many of the above properties were included in the year 2023?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  66. Q66प्रश्न खोलें

    As per Article 368 of the Constitution of India, the Parliament may amend any provision of the Constitution by way of: 1. Addition 2. Variation 3. Repeal Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  67. Q67प्रश्न खोलें

    Consider the following countries: 1. Italy 2. Japan 3. Nigeria 4. South Korea 5. South Africa Which of the above countries are frequently mentioned in the media for their low birth rate, or ageing population or declining population?

    1. 1, 2 and 4
    2. 1, 3 and 5
    3. 2 and 4 only
    4. 3 and 5 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1, 2 and 4

  68. Q68प्रश्न खोलें

    Which of the following statements are correct in respect of a Money Bill in the Parliament? 1. Article 109 mentions special procedure in respect of Money Bills. 2. A Money Bill shall not be introduced in the Council of States. 3. The Rajya Sabha can either approve the Bill or suggest changes for it but cannot reject it. 4. Amendments to a Money Bill suggested by the Rajya Sabha have to be accepted by the Lok Sabha. Select the answer using the code given below:

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1, 2 and 3
    4. 1, 3 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) 1, 2 and 3

  69. Q69प्रश्न खोलें

    Which of the following is/are correctly matched in terms of equivalent rank in the three services of Indian Defence forces? Army - Airforce - Navy 1. Brigadier - Air Commodore - Commander 2. Major General - Air Vice Marshal - Vice Admiral 3. Major - Squadron Leader - Lieutenant Commander 4. Lieutenant Colonel - Group Captain - Captain Select the correct answer using the code given below:

    1. 1 and 4
    2. 1 and 3
    3. 2, 3 and 4
    4. 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 1 and 3

  70. Q70प्रश्न खोलें

    The North Eastern Council (NEC) was established by the North Eastern Council Act, 1971. Subsequent to the amendment of the NEC Act in 2002, the Council comprises which of the following members? 1. Governor of the Constituent State 2. Chief Minister of the Constituent State 3. Three Members to be nominated by the President of India 4. The Home Minister of India Select the correct answer using the code given below:

    1. 1, 2 and 3 only
    2. 1, 3 and 4 only
    3. 2 and 4 only
    4. 1, 2, 3 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1, 2 and 3 only

  71. Q71प्रश्न खोलें

    How many Delimitation Commissions have been constituted by the Government of India till December 2023?

    1. One
    2. Two
    3. Three
    4. Four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Four

  72. Q72प्रश्न खोलें

    The Constitution (71st Amendment) Act, 1992 amends the Eighth Schedule to the Constitution to include which of the following languages? 1. Konkani 2. Manipuri 3. Nepali 4. Maithili Select the correct answer using the code given below:

    1. 1, 2 and 3
    2. 1, 2 and 4
    3. 1, 3 and 4
    4. 2, 3 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) 1, 2 and 3

  73. Q73प्रश्न खोलें

    Consider the following pairs: Party - Its Leader 1. Bharatiya Jana Sangh - Dr. Shyama Prasad Mukherjee 2. Socialist Party - C. Rajagopalachari 3. Congress for Democracy - Jagjivan Ram 4. Swatantra Party - Acharya Narendra Dev How many of the above are correctly matched?

    1. Only one
    2. Only two
    3. Only three
    4. All four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two

  74. Q74प्रश्न खोलें

    Which of the following statements are correct about the Constitution of India? 1. Powers of the Municipalities are given in Part IX A of the Constitution. 2. Emergency provisions are given in Part XVIII of the Constitution. 3. Provisions related to the amendment of the Constitution are given in Part XX of the Constitution. Select the answer using the code given below:

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  75. Q75प्रश्न खोलें

    Which one of the following statements is correct as per the Constitution of India?

    1. Inter-State trade and commerce is a State subject under the State List.
    2. Inter-State migration is a State subject under the State List.
    3. Inter-State quarantine is a Union subject under the Union List.
    4. Corporation tax is a State subject under the State List.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Inter-State quarantine is a Union subject under the Union List.

  76. Q76प्रश्न खोलें

    Under which of the following Articles of the Constitution of India, has the Supreme Court of India placed the Right to Privacy?

    1. Article 15
    2. Article 16
    3. Article 19
    4. Article 21
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Article 21

  77. Q77प्रश्न खोलें

    What are the duties of the Chief of Defence Staff (CDS) as Head of the Department of Military Affairs? 1. Permanent Chairman of Chiefs of Staff Committee 2. Exercise military command over the three Service Chiefs 3. Principal Military Advisor to Defence Minister on all tri-service matters Select the correct answer using the code given below:

    1. 1, 2 and 3
    2. 1 and 2 only
    3. 2 and 3 only
    4. 1 and 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1 and 3 only

  78. Q78प्रश्न खोलें

    Operations undertaken by the Army towards upliftment of the local community in remote areas including fulfilment of basic necessities is called:

    1. Operation Sankalp
    2. Operation Maitri
    3. Operation Sadbhavana
    4. Operation Madad
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Operation Sadbhavana

  79. Q79प्रश्न खोलें

    The longest border between any two countries in the world is between:

    1. Canada and the United States of America
    2. Chile and Argentina
    3. China and India
    4. Kazakhstan and Russian Federation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Canada and the United States of America

  80. Q80प्रश्न खोलें

    Which of the following statements about the Ethics Committee in the Lok Sabha are correct? 1. Initially it was an ad-hoc Committee. 2. Only a Member of the Lok Sabha can make a complaint relating to unethical conduct of a member of the Lok Sabha. 3. This Committee cannot take up any matter which is sub-judice. Select the answer using the code given below:

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  81. Q81प्रश्न खोलें

    Consider the following statements regarding 'Nari Shakti Vandan Adhiniyam': 1. These provisions will come into effect from the 18th Lok Sabha. 2. This will be in force for 15 years after becoming an Act. 3. It has provisions for reservation of seats for Scheduled Castes women within the quota reserved for the Scheduled Castes. Which of the statements given above are correct?

    1. 1, 2 and 3
    2. 1 and 2 only
    3. 2 and 3 only
    4. 1 and 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) 2 and 3 only

  82. Q82प्रश्न खोलें

    Which of the following statements about 'Exercise Mitra Shakti-2023' are correct? 1. This was a joint military exercise between India and Bangladesh. 2. It commenced in Aundh (Pune). 3. Joint response during counter-terrorism operations was a goal of this exercise. 4. Indian Air Force was a part of this exercise. Select the answer using the code given below:

    1. 1, 2 and 3
    2. 1, 2 and 4
    3. 1, 3 and 4
    4. 2, 3 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 2, 3 and 4

  83. Q83प्रश्न खोलें

    A Writ of Prohibition is an order issued by the Supreme Court or High Courts to:

    1. a government officer prohibiting him from taking a particular action.
    2. the Parliament/Legislative Assembly to pass a law on Prohibition.
    3. the lower court prohibiting continuation of proceedings in a case.
    4. the Government prohibiting it from following an unconstitutional policy.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) the lower court prohibiting continuation of proceedings in a case.

  84. Q84प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. It is the Governor of the State who recognizes and declares any community of that State as a Scheduled Tribe. 2. A community declared as a Scheduled Tribe in a State need not be so in another State. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  85. Q85प्रश्न खोलें

    With reference to Union Budget, consider the following statements: 1. The Union Finance Minister on behalf of the Prime Minister lays the Annual Financial Statement before both the Houses of Parliament. 2. At the Union level, no demand for a grant can be made except on the recommendation of the President of India. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  86. Q86प्रश्न खोलें

    Who of the following is the author of the books "The India Way" and "Why Bharat Matters"?

    1. Bhupender Yadav
    2. Nalin Mehta
    3. Shashi Tharoor
    4. Subrahmanyam Jaishankar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Subrahmanyam Jaishankar

  87. Q87प्रश्न खोलें

    Consider the following pairs: Country - Reason for being in the news 1. Argentina - Worst economic crisis 2. Sudan - War between the country's regular army and paramilitary forces 3. Turkey - Rescinded its membership of NATO How many of the pairs given above are correctly matched?

    1. Only one pair
    2. Only two pairs
    3. All three pairs
    4. None of the pairs
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) Only two pairs

  88. Q88प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Sumed pipeline is a strategic route for Persian Gulf oil and natural gas shipment (shipment) to Europe. Statement-II: Sumed pipeline connects the Red Sea with the Mediterranean Sea. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I

  89. Q89प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: 1. The Red Sea receives very little precipitation in any form. 2. No water enters the Red Sea from rivers. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Both 1 and 2

  90. Q90प्रश्न खोलें

    According to the Environmental Protection Agency (EPA), which one of the following is the largest source of sulphur dioxide emissions?

    1. Locomotives using fossil fuels
    2. Ships using fossil fuels
    3. Extraction of metals from ores
    4. Power plants using fossil fuels
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Power plants using fossil fuels

  91. Q91प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: There is instability and worsening security situation in the Sahel region. Statement-II: There have been military takeovers/coups d'etat in several countries of the Sahel region in the recent past. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I

  92. Q92प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: India does not import apples from the United States of America. Statement-II: In India, by law, the import of genetically transformed (Genetically Modified) food is prohibited without the approval of the competent authority. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct

  93. Q93प्रश्न खोलें

    With reference to the Speaker of the Lok Sabha, consider the following statements: While any resolution for the removal of the Speaker of the Lok Sabha is under consideration, 1. He/She shall not preside. 2. He/She shall not have the right to speak. 3. He/She shall not be entitled to vote on the resolution in the first instance. Which of the statements given above is/are correct?

    1. Only 1
    2. 1 and 2 only
    3. 2 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (A) Only 1

  94. Q94प्रश्न खोलें

    With reference to the Indian Parliament, consider the following statements: 1. A bill pending in the Lok Sabha lapses on its dissolution. 2. A bill passed by the Lok Sabha and pending in the Rajya Sabha lapses on the dissolution of the Lok Sabha. 3. A bill in regard to which the President of India has notified his/her intention to summon the Houses to a joint sitting lapses on the dissolution of the Lok Sabha. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 1 and 2
    3. 2 and 3
    4. Only 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 1 and 2

  95. Q95प्रश्न खोलें

    With reference to the Parliament of India, consider the following statements: 1. Prorogation of a House by the President of India does not require the advice of the Council of Ministers. 2. Prorogation of a House is generally done after the House is adjourned sine die, but there is no bar on the President of India proroguing the House which is in session. 3. Dissolution of the Lok Sabha is done by the President of India who, save in exceptional circumstances, does so on the advice of the Council of Ministers. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 1 and 2
    3. 2 and 3
    4. 3 only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) 2 and 3

  96. Q96प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Recently, the European Parliament approved The Net-Zero Industry Act. Statement-II: The European Union intends to achieve carbon neutrality by the year 2040 and hence aims to develop all its clean technologies by that time. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (C) Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect

  97. Q97प्रश्न खोलें

    Consider the following statements: Statement-I: Recently, Venezuela has achieved a rapid recovery from its economic crisis and has succeeded in preventing its people from fleeing/emigrating to other countries. Statement-II: Venezuela has the world's largest oil reserves. Which one of the following is correct in respect of the above statements?

    1. Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
    2. Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
    3. Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
    4. Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct

  98. Q98प्रश्न खोलें

    With reference to the Digital India Land Records Modernisation Programme, consider the following statements: 1. To implement this scheme, the Central Government provides 100% funding. 2. Under this scheme, cadastral maps are digitised. 3. An initiative has been undertaken to transliterate the Records of Rights available in the local language into any language recognized by the Constitution of India. Which of the statements given above are correct?

    1. 1 and 2 only
    2. 2 and 3 only
    3. 1 and 3 only
    4. 1, 2 and 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (D) 1, 2 and 3

  99. Q99प्रश्न खोलें

    With reference to the 'Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan', consider the following statements: 1. This scheme guarantees a minimum package of antenatal care services for women in the second and third trimesters of pregnancy and a six-month postnatal healthcare service at any government health facility. 2. Under this scheme, certain specialities private sector healthcare service providers can voluntarily provide services at nearby government health facilities. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only
    2. 2 only
    3. Both 1 and 2
    4. Neither 1 nor 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 only

  100. Q100प्रश्न खोलें

    With reference to the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM) Yojana, consider the following statements: 1. The entry age group for enrolment in this scheme is 21 to 40 years. 2. Age specific contribution shall be made by the beneficiary. 3. Every subscriber under the scheme shall receive a minimum pension of Rs. 3,000 per month after attaining the age of 60 years. 4. Family pension is applicable to the spouse and unmarried daughters. Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1, 3 and 4
    2. 2 and 3 only
    3. 2 only
    4. 1, 2 and 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (B) 2 and 3 only

खुद को परखने के लिए तैयार?

सभी 100 प्रश्न समय सीमा में हल करें और अपना स्कोर देखें।

समयबद्ध टेस्ट शुरू करें